Peșteri – Băile Herculane ,Domogled – Vale Cernei

Grota cu aburiNumeroasele forme endocarstice cu o importanță stiințifică de excepție pe plan național și chiar internațional, au în acelși timp și o deosebită valoare peisagistică. Peșteri precum Cloșani, sau Cioaca cu Brebenei, Peștera Salitari, Peștera Martel sau Peștera Lazului, neprotejate în prezent, sunt aproape la fel de impotante. Apoi peșterile termale de la Băile Herculane, unice în România și foarte rare pe glob, peșteri în care condițiile de mediu sunt asemănătoare celor din climatul tropical (35° – 45° temperatura aerului), fapt pentru care fauna și speleotemele au caractere aparte, completează impotanța endocarstului parcului Domogled – Vale Cernei.

Un exemplu ar putea fi Peștera lui Adam, căreia i s-ar putea conferi statutul de rezervație ștințifică, pentru conservarea și studierea în continuare a condițiilor de oază tropicală unică în România, cu punga ei de aer cald, coloniile de lilieci și fauna de guano, precum și crusta și stalactitele geletinoase nemaîntâlnite în alte peșteri.

O altă peșteră interesantă  din mai multe puncte de vedere este Peștera (Grota) cu aburi (are doar 14m lungime) care răsuflă aburi ierbinți (52° – 56°), cu miros de pucioasă, printr-o crăpătură în stâncă. Bolboroseala înfundată ca de cazan uriaș în clocot, ce însoțește aburii, te duce cu gândul la o imagine a infernului.

Emanațiile sufuroase fierbinți au creat condiții penru dezvoltarea unui mușchi pe cate îl găsim numai aici (Philonotis schliephackei), pentru protecția căruia s-a propus chiar crearea unei rezervații în acest punct.

De asemenea foarte rare în peșterile țării, sunt depunerile de cruste și speleoteme din gips, pe mari suprafețe ale pereților și planșeului, ceea ce întâlnim în peștera lui Ion Bârzoni.

Urmariți-ne și pe Facebook

eXTReMe Tracker